
Act2 move better
'Beter bewegen, het lichaam als een keten.'
Door het 'trainen van functie' beogen we een betere timing van het lichaam waarbij alle structuren optimaal werken en de relaties tussen de verschillende systemen perfect op elkaar zijn afgestemd.
video: stabilisatietraining voor voetbal
Ben je op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum, je wenst te trainen op een functionele manier om je prestaties te verbeteren of je wil blessures voorkomen ... dan ben je op de juiste plaats.
Act2Prevent werkt samen met 'Beweging In Praktijk' en is opgeleid in 'Applied Functional Science' om jou verder te helpen bij het bereiken van je gezondheids- of prestatiedoel.
We onderscheiden ons van de andere revalidatie- of trainingcentra omwille van het toepassen van de principes van AFS in onze blessurepreventie, functionele en 'performance' training en functionele revalidatie.
We richten ons in het geval van letsel en herval dus eerder op de oorzaak van het letsel dan op de symptomen en vragen een actieve deelname van de klant in het genezingsproces.
Door het toepassen van een functionele visie winnen we veel tijd en maken we het lichaam sterker dan ooit tervoren.
Aangezien we onze inzichten en kennis delen me de klant, zal je de aangeleerde 'tools' ook perfect kunnen gebruiken in je eigen omgeving en vooral weten ...WAAROM!
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO
Onze praktijk en personal trainingsstudio is gelegen te Sint-Katelijne-Waver en is dus gemakkelijk bereikbaar voor de regio Mechelen en Antwerpen, maar ook voor de andere provincies en Zuid-Nederland blijft de afstand binnen de perken.
Act2Prevent gaat op aanvraag ook op verplaatsing voor het geven van demo-trainingen, voordrachten en opleidingen en voor ondersteuning van de clubs, trainers en atleten binnen het concept 'Vorm jezelf tot een atleet'.
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om met ons te werken en om die reden bieden we op deze website een aantal functionele produkten en programma's aan die je thuis of op je club kan toepassen.
Al onze functionele produkten en programma's zij educatief, het is dus ons doel om jou te helpen bij het begrijpen van de inhoud, om het zelf toe te passen en het zelfs aan te leren aan anderen. We staan ook altijd open voor feedback of extra hulp.
De meeste functionele programma's zijn uitermate geschikt voor trainers en coaches om hun kennis uit te breiden en te delen met de atleten die ze trainen. Een deel van de inzichten en 'tools' zijn heel bruikbaar in sportrevalidatie, zelfs wanneer je als trainer geen medische opleiding hebt genoten. ( Let wel, dit vervangt niet de medische hulp van een professional, raadpleeg dus steeds professionele hulp indien nodig ).
Als je twijfels of vragen hebt omtrent de inhoud of het toepassen ervan, aarzel niet om ons te contacteren.
Wat is de invloed van je houding op je rug?
Een rondere houding (kyfose) zorgt voor een inactivatie van onze buikspieren, zorgt voor minder beweeglijkheid van onze wervelkolom, brengt meer langdurige (en nadelige, minder doorbloeding) stress op onze rugspieren, brengt de schouderbladen naar boven en buiten (meer kans op schouderletsels), veroorzaakt minder efficiënte ademhaling,...
Een goede houding zorgt voor het omgekeerde effect. Houding is dus heel belangrijk! We krijgen steeds meer de vorm van onze stoel.
Heb je een idee wat ons daarin tegenwerkt?
Dit en veel meer informatie kan je terugvinden in onze rugprogramma 'Back to basics'.
'Move better' bij knieproblemen
Heb je er al eens bij stilgestaan dat je knieprobleem kan ontstaan vanuit je voet?
Vermits ons lichaam een keten is, zullen armbewegingen een effect hebben op onze voeten ('driver' van bovenuit) en zal onze voet een invloed hebben op de structuren erboven ('driver' van onderuit).
Heb je een idee wat het effect kan zijn van een doorgezakte voet op de structuren erboven?
Heb je een idee hoe een 'niet-mobiele' heup invloed kan hebben op de knie?
Samengevat: De knie is een schakel die zit tussen enkel en heup en mee zal gestuurd worden door deze 'vrienden'.
Een niet-optimaal bewegen van één van deze 'vrienden' kan ervoor zorgen dat er meer druk komt op de knie, denk bv maar aan al de patella-femorale klachten.
Wat kunnen we leren van de cybex-test bij profvoetballers?
'Move better' bij spierblessures
Veel spierblessures (verrekkingen, spierscheuren) hebben vaak te maken met een gebrek aan flexibiliteit of een gebrek aan een goede voorbereiding/training.
Door 'functionele' oefeningen sluiten we de kloof tussen onze trainingen/bewegingen en onze 'taak' (werk, hobby, sport,...).
We gebruiken onze inzichten in het menselijk functioneren om te komen tot 'beter en veiliger' bewegen.
Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO
'Move better' bij andere lichamelijke klachten
Na een bewegings-screening kunnen we ons al een beter zicht vormen van de oorzaak van je lichamelijke klacht(en). Door het oorzakelijk denken kunnen we een grotere invloed uitoefenen op de symptomen en hebben we meer kans op blijvend herstel.
Dit kan gaan van voet/enkelproblemen, via knie, heup, zo naar boven tot de nekregio.
Gezonde gewrichten
'Move better' zonder lichamelijke klachten
Je wenst te gaan bewegen op de best mogelijke manier, je denkt en acteert preventief en je wil je lichaam de fysieke prikkels geven die het nodig heeft?
Door 'functionele' trainingen en bewegingen toon je logica naar je lichaam toe en leg je een stabiele basis voor je verder 'actieve' leven.
We schenken veel aandacht aan flexibiliteit en mobiliteit omdat we ervan uitgaan dat een gebrek eraan nadelen kan gaan opleveren mbt onze lichamelijke prestaties.
Databank van 70 functionele oefeningen.
'Beter bewegen' met extra voedingsstoffen.
video: stabilisatietraining voor voetbal
Move better door 'functionele stretchingen'
Stretchen
Zinvol of niet?
Er is heel wat te doen omtrent het nut van stretchen en de meningen verschillen vaak. Wij hebben daarin een standpunt ingenomen in functie van onze kennis en inzichten in de werking van het lichaam.
Stretching is pas zinvol als je rekening houdt met de taak van ons lichaam en zal dus verschillen naargelang onze activiteit die we wensen voor te bereiden.
Statische rekkingen in onlogische of niet taakgerichte richtingen en bewegingen lijken ons minder zinvol, we verklaren hieronder.
Artikel: 'Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit', door Willem Timmermans.
Gepubliceerd in de maart 2011 editie van Dug-Out, professioneel voetbalmagazine, klik hier voor een deel van het artikel.
Dug-out bestellen
Dynamisch of statisch?
Wij kiezen voor dynamische rekkingen als voorbereiding op een aktiviteit zoals sporten.
Het is wel de bedoeling om de dynamische rekkingen af te stemmen op de specifieke bewegingen die de sportaktiviteit vraagt. Zo zullen onze voorbereidende rekkingen voor voetbal anders zijn dan voor een golver.
Aangezien het lichaam en bv onze sport dynamisch is, lijkt een dynamische voorbereiding ons logischer dan een statische. We hebben het hier wel over de rekkingen VOOR het sporten of aktiviteit.
Blessurepreventie
Als we kiezen voor dynamische en taakgerichte stretchingen in onze opwarming dan hebben we meteen een vorm van blessurepreventie, aangezien we ons lichaam (zenuwstelsel) voorbereiden p wat komen gaat. Om die reden kiezen we om te stretchen in zoveel mogelijk richtingen en posities die ook in onze 'taak' voorkomen.
Het belang van fascia in blessurepreventie, training en revalidatie
'Functioneel' stretchen
Met 'functioneel' stretchen bedoelen we stretchen in functie van wat je wil gaan doen: bv lopen, voetballen, volleyballen, golven,...
We maken hierbij een bewegingsanalyse en gaan gericht en logischer rekken zodat we ons lichaam optimaal voorbereiden. Dit gaat ons dus niet alleen beter beschermen tegen letsels maar ook zorgen voor betere prestaties tijdens je aktiviteit/sport.
Wij hebben nu reeds een aantal functionele stretchprogramma's en werken hard om het aanbod verder uit te breiden. Contacteer ons zeker als je een bepaalde vraag hebt in deze materie.

3D functioneel stretchen met het 'True-stretch-station'.
Functioneel stretchen voor jeugdvoetballers
'Perform better'
Door je sport voor te bereiden met 'functionele' rekkingen ga je je niet alleen beter beschermen tegen letsels maar ga je je lichaam (en zenuwstelsel) tevens voorbereiden op betere prestaties. Dat heeft te niet alleen te maken met een betere activatie en reactievermogen van het zenuwstelsel maar ook met een betere flexibiliteit en mobiliteit. Dit maakt je niet alleen explosiever maar vergroot ook je krachtsontwikkeling.
video: stabilisatietraining voor voetbal
'Voetbal DVD: Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit'

Move better ... door sterke buikspieren
Hoe train je momenteel je buikspieren?
Is het je doel om een mooie 6-pack te vormen of wil je beter presteren in je sport?
Heb je sterke buikspieren nodig om esthetische redenen of wil je ze sterker maken om een andere reden: rugpijn vermijden, beter presteren bij het tillen, beter lopen, springen, ...
Meteen al meegeven dat iedereen een 6-pack heeft, alleen is die vaak niet zichtbaar door de bovenliggende vetlaag. Een strakke buik en zichtbare buikspieren heeft dus vaak eerder te maken met afslanken en 'scherp staan' dan met de kracht van je buikspieren. In zuid-Amerika zijn er nog een aantal inheemse stammen die allemaal een 6-pack hebben door het feit dat die allemaal heel scherp staan een over weinig lichaamsvet beschikken. Niemand van hen doet buikspieroefeningen zoals wij ze doen.
Als je sterkere buikspieren wil om beter te presteren dan kunnen we je best aanraden om functioneel te trainen. We zullen dus buikspieren anders trainen voor een golver dan voor een loper of voetballer. Een keeper in het voetbal of een volleyballer heeft weinig voordelen aan de crunches omdat die bij het sporten heel goed moeten kunnen openreiken met de romp, terwijl ze met de klassieke 'crunches' vaak de omgekeerde beweging maken.
Voor hun, en eigenlijk voor iedereen, kan het belangrijk zijn om hun buikspieren in stand te trainen en eerder de romp open te zetten dan te sluiten.
Voor iedereen omdat we allemaal de druk van de zwaartekracht ondergaan en naar een gebogen positie neigen, die op zijn beurt dan weer meer kans geeft op rug- en nekklachten.
Train buikspieren dus op een verstandige manier en gebruik je tijd optimaal en efficiënt.
In ons GRATIS 12-weken buikspierprogramma, dat je onderaan elke pagina kan vinden, krijg je een korte opleiding over buikspieren, hoe ze werkelijk werken en hoe je ze op een functionele manier kan trainen.
Move better ... door podologie
We worden niet geboren met schoenen aan, en stoppen de baby- en peutervoetjes maar al te snel in schoenen, wat de ontwikkeling van de voetmusculatuur (en andere) niet altijd ten goede komt. Het veelvuldige zittende werk en onze wereld die steeds vlakker wordt onder onze voeten zorgt ervoor dat onze voeten vaster komen te zitten en minder reactief worden op de omgeving. Dit zorgt op termijn vaak voor een cascade van ongemakken en kan via de biomechanische keten in ons lichaam zelfs tot chronische nekpijn lijden. Er is een nieuwe trend op komst met de 'bare-foot-shoes', die alle demping wegnemen en ons lichaam terugbrengen in de tijd: het blootvoets lopen.
Op zich een zeer logische benadering en een zeer goede intentie, al is dat niet voor iedereen even geschikt. Jammer genoeg is ons lichaam vaak niet meer in staat om de nodige schokdemping op een natuurlijke manier op te vangen.
We weten dat de voeten een zeer belangrijk (en vaak vergeten) onderdeel zijn van onze biomechanische keten, die ervoor zorgen dat alle lichaamsdelen erboven het al of niet 'goed' doen. Om die reden is de podologie een onderdeel in de begeleiding van de recreant of (top)sporter en hebben we een samenwerking aangegaan met podoloog Thorbjorn De brul om onze klanten vanuit de voet ... beter te laten bewegen.
We rekenen op onze voeten-specialist voor het nodige advies en om al of niet voor de nodige correcties te zorgen zodat jij op een veilige en gezonde manier kan sporten en bewegen !
De podologie-sessies vinden plaats op zaterdag te Sint-Katelijne-Waver (8-14u)
Meer info en afspraak