ACT2


PREVENT

Prevent nutritional deficiences

Heb je het gevoel dat je voedingstekorten hebt, dat je energieniveau op een laag pitje staat, je recuperatie beter kan, je vaak ziek bent,...?
Is je voeding niet toereikend of heb je moeilijkheden om gezond te eten?
Ben je zeer actief/sportief en heb je meer voedingsstoffen nodig?
Twijfel je aan 'gezonde voeding'?
Geloof je dat je lichaam, ondanks gezonde voeding, toch meer behoefte heeft aan ondersteuning, ontgifting, bescherming,...?


Op zich geen ongewone gewaarwordingen. Kijk ook even rondom je en je zal zien dat het energieniveau van de mensen uit onze omgeving nu niet bepaald hoge toppen scheert!

Weten we nog wel wat het is om een hoog energieniveau te hebben?
We komen vast de dag wel door maar misschien kan het nog allemaal wel wat beter, of misschien nog veel beter?

Wij vinden het logisch dat we dipjes hebben en we hebben voldoende pepmiddelen in onze omgeving om dat dipje wel te overleven. Valt het jou ook op dat er steeds meer (vooral cafeïnerijke) 'pepmiddeltjes' op de markt komen? En succesvol zijn!
Hoe komt dat, denk je?

We staan ook veel meer bloot aan vervuiling en stress, en hebben een grotere behoefte aan beschermende stoffen (anti-oxydanten).


Ook als we meer gaan sporten, hebben we meer voeding nodig want we hebben een groter verlies aan energie, maar ook aan mineralen en vitamines (bv door het zweten).
Hoeveel mensen krijgen geen gewrichtsproblemen, zelfs op vrij jonge leeftijd?

Wat weet je reeds over het belang van visolie op ons organisme?

Je hoeft geen voedingsspecialist te zijn of te worden maar als je overtuigd bent van het belang van gezonde en complete voeding en je wil tekorten vermijden, hou dan zeker ogen en oren open voor informatie ivm voeding.

Meer info


Act2Recover

Je bent zo goed als je laatste herstel.
Onder vele sporters leeft de idee dat sportvoeding en voedingssupplementen enkel nuttig en nodig zijn voor professionele sporters. In realiteit kan je enkel het maximale uit je lichaam halen als je lichaam op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom kunnen advies op maat en voedingssupplementen een positieve bijdrage leveren aan de prestaties van alle sporters. Jong en oud, prof of amateur.

De kwaliteit van je training hangt in zeer grote mate af van in hoeverre je bent hersteld van je vorige training of wedstrijd. Het enige verschil tussen topsporters en amateursporters of recreanten is de hersteltijd tussen twee inspanningen. Train je éénmaal per week dan heeft je lichaam meer tijd om de inspanning te verwerken dan een opeenvolging van bijvoorbeeld 5 trainingssessies per week. In beide gevallen blijft het doel hetzelfde namelijk zo snel mogelijk herstellen en sportvoeding kan daarbij helpen. Voedingssupplementen zullen ook de gezondheid optimaliseren en zo het risico op blessures verkleinen.

Starten met de basis. Een goede basis is zeer belangrijk. Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding gebaseerd op de vernieuwde voedingspiramide is nodig, wil sportvoeding nuttig zijn. Over basisvoeding en de voedingspiramide circuleert al veel goede informatie op het internet.

Hier nog even alles op een rijtje:
- minstens vijf porties groenten en fruit per dag (rauwe of gestoomde groenten en ongeperst fruit verkiezen)
- varieer zoveel mogelijk en eet kleurrijk
- verkies volkoren rijst, pasta, brood,... en granen boven geraffineerd ( dood ) voedsel
- eiwitten kunnen perfect uit plantaardig voedingsmiddelen gehaald worden
- 2 à 3-maal per week vis
- Eet mager/wit vlees, hoewel een stuk rood vlees af en toe geen kwaad kan
- indien je veel eieren eet kan je het eigeel verwijderen en enkel het eiwit opeten
- voeg enkel zout toe als je geproefd hebt, verkies andere kruiden en specerijen
- vermijd gefrituurd ( of probeer kokosvet ), bereide vlees- en vissalades,...
- verkies plantaardige vetten en oliën en bescherm ze met anti-oxydanten
- vermijd alcohol en frisdranken
- drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag

The Fat Decimator System


Is de basisvoeding nog voldoende?
Het is al lang geen geheim meer dat onze voeding minder en minder bruikbare voedingsstoffen binnen krijgt, en dat de kwaliteit van onze, zelfs gezonde, voeding erop achteruit gaat. Fruit rijpt soms onderweg van de andere kant van de wereld, soms zonder maar een straaltje zonlicht gezien te hebben. Raffinage, vaak om de houdbaarheid te verlengen, haalt de meeste levende elementen eruit waardoor we nog slechts 'arme' voeding op ons bord krijgen. Stress, vervuiling en ondermaatse voeding zorgen ervoor dat onze 'gezonde' basis steeds smaller wordt en dat we, vaak zonder het te beseffen, tekorten oplopen. Dit is vaak te voelen aan een energietekort, gewichtstoenamen, humeur, slechte recuperatie,...
Ons lichaam zit dusdanig goed in elkaar dat we zelfs met een tekort aan vitamines en mineralen toch in staat zijn om in onze energiebehoefte te voorzien. Nadeel van dat biochemische en ingewikkelde proces is meer en meer verzuring van ons lichaam, wat dan op zich meer kans geeft op kanker, degeneratieve aandoeningen en meer.

Welke voedingssupplementen zijn voor mij zinvol?
Welke voedingssupplementen of sportvoeding voor jou nuttig kunnen zijn hangt af van de sporttak die je beoefent. Beoefen je duursport (lopen, wielrennen,...), krachtsport of explosieve sport(gewichtheffen, sprintnummers, springnummers) of beide (voetbal, basketbal). Elke sporttak stelt specifieke eisen aan het lichaam.
Tenslotte heb je nog de supplementen die voor, tijdens en na de inspanning kunnen worden ingenomen.

Is jouw basis in orde? Hou eens vijf dagen aan een stuk alles bij wat je eet, drinkt en op welke momenten ...in een dagboek en controleer het met bovenstaande punten. Wil je je hier meer op toeleggen en je voeding op een gedetailleerde en op jouw noden afgestelde manier opvolgen? Open deze excel file en start onmiddellijk.

Voor, tijdens en na.
Nu we onze basis in orde hebben kunnen we nagaan op welke manier sportvoeding en voedingssupplementen onze prestaties kunnen optimaliseren. Er zijn verschillende supplementen op de markt die de prestaties verbeteren.
Koolhydraatsupplementen die je voor de inspanning inneemt, zorgen er vaak voor dat je met een volle tank aan de inspanning begint. Een sporter heeft, indien hij of zij van tevoren goed eet, voldoende energie voor zestig tot negentig minuten, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Tijdens de inspanning verlies je vocht, elektrolyten en mineralen. Daarom is het belangrijk om een goede sportdrank te gebruiken tijdens de inspanning om eventuele tekorten te voorkomen of op te vangen. De grootste winst kan worden behaald na de inspanning. Herstelvoeding is essentiel om de recuperatie en het spierherstel te bevorderen. Op hoger niveau of wanneer je meerdere trainingen per week afwerkt, is de uitdaging zo snel mogelijk te herstellen. Het is belangrijk om binnen de 30 minuten na de inspanning een herstelshake met snel verteerbare eiwitten en koolhydraten te nemen.


Sportvoeding vs gezonde voeding.
Zoals eerder vermeld is het belangrijk beide te combineren. Je hebt als sporter nu eenmaal een verhoogde behoefte aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen in het algemeen. Daarnaast maken sporters meer vrije radicalen aan, stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom zal een multivitamine (+ extra anti-oxydanten) voor sporters ook altijd worden aangewezen. De kwaliteit van de multivitamine speelt hierbij wel een cruciale rol. Een bloedonderzoek of de EIS- gezondheidsscan kan helpen bepalen hoe jouw multivitamine er het beste uitziet.

Individualiteit.
Net zoals je training dient de voeding ook individueel te worden opgevolgd. Welk supplement jou het meest kan helpen, hangt enerzijds af van de sporttak die je beoefent en anderzijds van je eigen kenmerken.
Een doelman moet enkele keren per wedstrijd explosief handelen en voor hem kan een combinatie van creatine en gerichte training de sprongkracht vergroten. Een langeafstandsloper, wielrenner, middenvelder heeft dan weer meer behoefte aan koolhydraten, zodat hij de inspanning lang kan volhouden. Sporters die extra caloriën nodig hebben, maar die vanuit praktisch oogpunt niet meer kunnen eten, kunnen toch aan die behoefte voldoen met extra ondersteuning.
Educatie